Folytassuk ezt a bejegyzést pontosítással: legutóbb azt írtam le, mire emlékeztem M. elbeszélésből a Café Eilesben. A beszélgetés után persze mindennek gondosan utánanéztem, sőt a család történetét feldolgozó könyvet is beszereztem és elolvastam.

A híres görög-zsidó família, melyet említettem az Odesszából származó Ephrussi család, mely vagyonát eleinte gabonakereskedelemmel alapozta meg, majd saját bankházat is alapított. A család szerencséjét megalapozó “ősapa” Charles Joachim Ephrussi volt (1793, Berdicsiv – 1864, Bécs), aki a gabonakereskedelemből szerzett vagyonából számos infrastrukturális fejlesztést hajtott végre: hidakat, vasútvonalakat és kikötőket építtetett. Az általa alapított bank rendelkezett bécsi és párizsi fiókkal is, melyet Charles Joachim fiai Leon (1826, Berdicsiv – 1871 Párizs)és Ignaz (1829, Berdicsiv – 1899, Bécs) vezettek.

Leon Ephrussi fia, Charles (1849, Odessza – 1905, Párizs) szenvedélyes műgyűjtő volt, a Párizsban a XIX. században népszerű “Japonisme” jegyében gyűjtötte a necukéket (ha valaki nem emlékezne rá az előző bejegyzésből: mivel a japán kimonón nem volt zseb, ezt egy kis zacskóval helyettesítették, melyet a necukék segítségével erősítették rá a kimonó övére). Gyűjteménye 264 darabot számlált.

netsuke_ephrussi2
Necukék az Ephrussi-kollekcióból (fotó: Justin Piperger, forrás: bbc.co.uk)

Miközben Párizsban a Dandy-életmódot folytató Leon ezeket az apróságokat gyűjtötte, Bécsben testvére Ignaz hatalmas palotát építtetett a Franzensringen, szemben a Votivkirchével. Az épület alaprajza és homlokzatának tervei az Allgemeine Bauzeitung 1874-es számában is megjelent, tervezője korának egyik legismertebb építésze, a dán származású Theophil von Hansen volt aki a bécsi Ringen számos más épületet tervezett (Parlament, Tőzsde, Palais Hansen, Palais Epstein; ezen kívül a Musikverein és a Hadtörténeti Múzeum épületét is).

A Ringen álló palota volt a család lakóhelye, a Ferenc József által lovagi rangra emelt Ignaz von Ephrussi mindemellett hihetetlen vagyonnal rendelkezett: bécsi ingatlanai, kötvényei, műgyűjteménye mai értékéken számolva 145 millió eurót ért és ezzel Bécs második leggazdagabb bankára volt.

A palotában ma ügyvédek és befektetési tanácsadók irodái találhatók, én is csupán az impozáns fedett belső udvarig jutottam, ahol a recepciósok elmondták, hogy a palota nem látogatható és nyílt nap sincsen.

De térjünk vissza az eredeti történethez: Leon Ephrussi 264 darabos necuke-gyűjteménye nászajándékként érkezett Bécsbe, amikor Ignaz fia Viktor feleségül vette Emmy Schey von Koromlát. A japán különlegességek egy bársonnyal borított szekrénybe kerültek, mellyel később Emmy és Viktor gyermekei játszottak. A műtárgyakkal zsúfolt palotában nem ezek voltak a legértékesebb tárgyak, azonban egyik tárgynak sem alakult olyan kalandosan a sorsa, mint ennek a gyűjteménynek.

Reklámok